2014, l’any de la confluència?

“És l’hora de fer un pas endavant!”, aquest és un dels lemes del Procés Constituent, un nou moviment sociopolític, pacífic i democràtic (tal i com ho defineix el seu grup promotor). Un moviment que s’ha constituit oficialment a la seva assemblea general de finals d’any i que es suma a la llarga llista de col·lectius de lluita social i ambiental. Una llista que no ha parat de crèixer d’ençà que un 15M de fa gairebé 3 anys s’omplisin les places d’arreu de l’Estat per mostrar l’indignació i el rebuig a la manera de fer política actual.

Tot i que l’aparició d’un nou col·lectiu sempre és una bona notícia, a vegades dona l’impressió de que es sumen més sigles que persones a la lluita que abans comentàvem. Cada cop tenim més assemblees de barri, centres socials, ateneus, associacions, plataformes, marees, coordinadores, cooperatives de consum crític, etc i inclús augmenta el compromís d’alguns actors institucionals (AAVV, sindicats, partits, etc), però mai s’ha arribat a plantejar seriosament la necessitat de construir un sistema de confluència on trobar-se i prendre decisions en comú. No es tracta d’uniformar el pensament ni de crear comités centrals com antany, sino de crear un espai on des del respecte a la pluralitat i el reconeixement mutu sigui viable obtenir consensos i legimitat per avançar junts. Ningú diu que això sigui una tasca fàcil però crec que tal i com estàn les coses és quelcom realment necessari.

Aquest seria doncs un dels desitjos d’any nou, que durant aquest 2014 prosperès alguna proposta enfocada a cercar aquesta confluència per a que així les coses comencin a canviar de debò. Crec que hi ha motius per a l’esperança i l’optimisme perquè actualment ja hi ha iniciatives en aquesta linea (Juntes Podem!) i d’altres en camí (ParlaMent Ciutadà), però també crec que caldrà paciència i comprensió fins que poguem veure una d’elles materialitzar-se en quelcom funcional. Tal i com diu la dita: “fracassar és deixar d’intentar-ho”.

Per tant, i a mode de conclusió, és realment l’hora de fer un pas endavant? O potser seria millor parar-nos un moment per avançar plegats d’una altra manera? Aquí deixo la reflexió.

Pepe

Advertisements
2014, l’any de la confluència?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s