TPM, Guanyem i la paraula de moda: confluència

Si analitzem l’espai Trobada Popular Muncipalista (TPM) i la plataforma Guanyem Barcelona (GB) individualment, podríem dir metaforicàment que ens trobem davant de dos cotxes que han posat rumb cap a un mateix destí: l’Ajuntament de Barcelona.

El primer s’ha anat construint a l’intemperie, a la vista de tothom, amb les seves virtuts i les seves mancances. La CUP va proposar un disseny inicial i, juntament amb activistes de diversos moviments socials i algunes persones a títol individual, es va formar un equip mecànic que es va encarregar de revisar-ho i donar-li forma. El resultat d’aquest experiment? Un Taller Popular Municipalista (TPM) on es van integrar dos accessoris al prototip base: una declaració política de compromís i un balanç compartit de la ciutat de Barcelona.

Paralelament, en algun Garatge de Barcelona (GB), es veu que un altre equip mecànic (tant bo o inclús millor) també estava construint un cotxe que s’ha presentat recentment amb un manifest i uns principis i compromisos de sèrie. A simple vista, sembla que té bons acabats i es nota que hi ha treball al darrere i, a més, sembla que el model és customitzable.

Doncs bé, malgrat els diferents tempos d’aparació, resulta que GB diu que no preten competir amb TPM i, per tant, s’enten que vol que hi hagi una colaboració mútua. Això ens fa plantejar tres alternatives: que la TPM pari la producció del seu model i incorpori les peces que encaixin en el de GB, el mateix però a l’inversa o que TPM i GB acordin construir un nou model plegats.

Arribats a aquest moment, és quan entra en joc la paraula que darrerament està tant en boca de tots: “confluència”. Quan GB va aparèixer amb el seu model, ja sabia que TPM tenia el compromís de treure un nou prototip el 19/7 i que això imposibilitaria qualsevol opció d’aturar màquines. Resultat de tot plegat? Tant TPM com GB segueixen el seu full de ruta, GB ara està començant a anunciar el seu model pel territori, i de confluència res de res.

En definitiva, jo sóc dels que defensa una confluència amb vocació netament rupturista entre TPM i GB (no un reformisme maquillat de ruptura) però amb fets i no amb paraules. No crec que ningú s’hagi d’integrar enlloc, crec que la confluència es pot aconseguir construint un espai de debat comú on, des del reconeixement mutu, es tractin els materials de TPM i GB i la gent decidiexi directament, sense entrar en lògiques de majories-minories ni de pactes entre “líders” (adéu a la vella política).

Pepe

Advertisements
TPM, Guanyem i la paraula de moda: confluència

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s