Podem capgirar i guanyar Barcelona?

En un moment com l’actual, de finestra d’oportunitat, no podem deixar passar la ocasió d’enfortir i ampliar el contrapoder popular que, sumat a la construcció de nous espais d’intervenció político-social-institucional, ens pot permetre capgirar les relacions de poder que es donen en aquesta ciutat.

El 19 de juliol, en el marc de la 2a Trobada Popular Municipalista (TPM), entre totes vam acordar evitar duplicitats a nivell territorial i sectorial en clau municipal per no desgastar-nos mútuament. Acords que es van reiterar posteriorment en una reunió entre diferents espais el 30 de juliol, on estàvem Guanyem Barcelona, Podemos / Podem, Procés Constituent i TPM com a nous espais impulsors de la lluita institucional i ParlaMent Ciutadà com a convidat per la seva experiència en organitzar sessions entre col·lectius. Arran d’aquesta darrera reunió i per iniciativa pròpia, el ParlaMent Ciutadà ens va llençar una proposta metodològica a principis del mes de setembre per treballar plegats. Des del Procés Constituent1 i la TPM2 s’està d’acord en iniciar aquest camí cap a la conflluència i des de la meva humilitat convidaria a Guanyem i Podem a respondre a aquest oferiment.

Una confluència territorial i sectorial basada en el mètode i programa pot facilitar una posterior aliança electoral -dins d’una candidatura única o diverses- però és un procés independent que no hauria d’estar condicionat per la lògica institucional malgrat que aquesta marqui l’agenda. Aquesta fase de treball previ és l’oportunitat de crear aquest contrapoder que haurà de fiscalitzar i controlar no només als nostres hipotètics regidors i regidores sinó a tot l’entramat municipal, de forma autònoma i independent de qualsevol candidatura, i ser protagonista (i no un mer espectador) de les decisions polítiques a nivell de barri, districte o ciutat.

Per poder abordar aquesta qüestió en clau constructiva, hem d’apendre a escoltar-nos sense soroll mediàtic i “guerres twitterianes” de fons i no posar el calendari sempre com a excusa per no aturar-nos a parlar i quadrar un full de ruta comú.

La idea de base és potenciar espais de debat i generació de contingut polític, sense cap marca electoral, des d’on facilitar la mobilització ciutadana i generar empoderament popular. Mentre escric aquestes linies ja hi ha barris que ho estan fent… Si Guanyem o qualsevol altre agent polític creu que ha de desplegar “nodes electorals” per guanyar més visibilitat, no sóc ningú per oposar-m’hi i respecto plenament la seva estratègia, però si volem treballar plegats, a nivell territorial i sectorial, crec que és necessari no barrejar espais de treball i de difusió perquè ens hi puguem trobar totes còmodes. D’aquesta forma estarem generant complementarietat entre espais i no confrontació. Per tant, si no ens posem d’acord serà per una falta de voluntat i no per una qüestió de possibilisme.

Dins d’aquesta dinàmica, des dels moviments i lluites, potser seria bo plantejar-nos també trobar espais més distesos on poder parlar de política sense les tensions i prejudicis que es respiren a les convocatòries “formals”. Els nostres “Liceus” i “llotges del Camp Nou” populars.

Una abraçada companys/es.

Pepe

[1] Acord derivat de la IIª Trobada del Procés Constituent de Barcelona (23 de novembre)
[2] Acord derivat de la IIIª TPM (21-22 de novembre)

Advertisements
Podem capgirar i guanyar Barcelona?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s